неділю, 30 серпня 2009 р.

Пост орденоноски без лоску і злости

У одному з попередніх дописів я писала про державні нагороди і навіть не уявляла, що незабаром сама буду у числі відзначених. Дивно, але сама собі людина здається завжди гідною, хоча збоку це не завжди так. Особливої радості повідомлення про нагороду на мене не справило. Мені не подобається, що тут наше суспільство ще не вийшло з первісного стану і потребує брязкалець, які комусь дають право надувати щоки. Врешті, тільки в колі моїх колег (по всій Україні, звісно) п’ятеро мають таку саму нагороду.
І все ж якийсь новий досвід я отримала. Переважно негативний. Не люблю офіціозу. Від його дихання все навколо стає мертве, штучне і формальне. Почалося з того, що через відсутність Президента чомусь надто довго шукали його портрет, щоб хоч таким чином всі перейнялись – «Ющенко з нами» (протокол-с). А далі все за сценарієм. Окрім, фуршету (а їсти ж хотілось! і келих вина трохи б прикрасив цю мундирну ситуацію!..). Наслухалась за кулісами чимало розповідей, щоб остаточно переконатись: навколо нагород купа інтриг, заздрощів, гендлювання, лицемірства, гордині. Але й гарні люди були навколо, талановиті. Отож не буду впадати в критиканство цієї видимості свята, що насправді є тільки дріб’язковою метушнею. Очевидно, суспільство потребує якісь орієнтири назагал виставляти, то ж тепер я буду таким собі стовпом з прибитою бляшкою.
Але як добре вдома! Забути про той фальшивий реальний світ у Києві, щоб пірнути у віртуальний, багатоликий і певною мірою більш справжній, бо в ньому ти не зразковий підданий, а деміург, суб’єкт, а не об’єкт з «лівої лапки» (за Малковичем).

7 коментарів:

  1. Вітаю.
    Стосовно «брязкалець» —  одні й ті ж нагороди часто у очах співвітчизників мають різну вагу. Усі зірки героя, Л.Брежнева, ніколи не цінувались більше ніж звичайна медаль «за відвагу» що отримана рядовим червоноармійцем.
    Те, що ви отримали, вже не брязкальце, а матеріальне втілення віртуального. ;)
    Люди змінюють сенс речей, годинник є приладом лише у присутності людини яка здатна ним користуватися, для всіх інших це шматочок заліза. Сподіваюсь я зміг передати думку.
    Ще раз вітаю!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую за привітання. Орден, звичайно, гендерний. Тепер я в цікавій компанії - від Забужко до баби Параски.

    ВідповістиВидалити
  3. Оце так пояснення?! Гендерний? Це що, "почотна жєнщіна-гєроіня"?:) У профілі сказано: "між наукою, освітою, культурою і мистецтвом ще не знайшла себе". Видно, таки десь себе знайшла. То де ж?

    ВідповістиВидалити
  4. Це як в трьох соснах заблукати. Та ж не "за шахтарську працю"!.. За те, що шукаю і не знайшла, а не почиваю на лаврах.

    ВідповістиВидалити
  5. врешті зрозумів чому гендерний.
    http://www.president.gov.ua/documents/9788.html

    і це далеко не брязкальце

    ВідповістиВидалити
  6. Сергію, а я шукав за запитом: «Орден княгині Ольги 2009 рік» і не знайшов, але переглянутого матеріалу було достатньо щоб зрозуміти ставлення Мартіани.
    Це дійсно далеко не брязкальце.

    ВідповістиВидалити